torsdag, 24. juni 2004
Så gott att det borde vara kriminellt!
Som den lilla husmorswannabee jag påstås vara (men inte är!!), så kan jag ju bara inte undanhålla er det som måste tangera att vara världens godaste (och enklaste) recept. Ni kan skriva Pasta med saffransås som rubrik i receptsamlingen.

Koka valfri pasta (jag rekommenderar Fusilli eller Tagliatelle, eller varför inte Penne)
Värm Arlas Gourmet Creme fraiche saffran & tomat (snuskigt gott! - om du inte vill vara snål, så beräkna 1 burk/person). Tillsätt gärna lite extra saffran (och nu snackar vi riktig saffran, jag köper den i en iransk butik).
Släng i lämplig mängd skalade räkor och halverade cocktailtomater.

Ät tills du spricker.

... link (0 Kommentare)   ... comment


lördag, 19. juni 2004
1000 points
Om min mamma hade sett mig idag, så skulle hon blivit tårögd av lycka. Jag var nämligen uppe innan AG vaknade, och bakade matbröd! Men jag vaknade också ganska sent, så det blev inte frukost med nybakat bröd, utan snarare en supersen brunch. Nybakat valnötsbröd med prästost är inte fy skam.
Och när man har ångan uppe i köket, så är det ju lika bra att fortsätta. Toscakaka kan man aldrig få för mycket av. Som den generösa människa jag är, så delar jag härmed med mig av mitt recept på toscakaka. För att ge ett rättvisande namn åt den, så kan vi ju kalla den för
Tusen points.

Sätt ugnen på 175 grader.
Smöra en form (helst med löstagbar kant)
Smält 50 g margarin eller smör, häll i 1 dl mjölk
Vispa 2 ägg och 2 dl socker pösigt.
Tillsätt mjölk + fett, samt rivet skal av en citron, rivet skal av 1 lime, knappt 1 dl berberis (detta ger kakan en fräsch, syrlig smak)
Blanda 3 dl vetemjöl och 1½ tsk bakpulver, och tillsätt sedan detta i smeten.
Grädda ca 25 min i nedre delen av ugnen (den skall inte bli helt klar).
Hacka under tiden pecanötter, hasselnötter och tillsätt lite mandelspån (mängd efter tycke och smak, jag brukar hamna på en total mängd av ca 200 g)
Smält 150 g margarin. Tillsätt 1 dl socker, 1 dl ljus sirap, 3 msk vetemjöl och 3 msk mjölk, och låt blandningen sjuda under omrörning tills den tjocknat. Rör ner nöt- och mandelblandningen.
Bred glasyren över kakan, och sätt in i mitten av ugnen. Grädda tills glasyren fått färg, ca 15-20 min.
Låt kakan svalna lite innan den tas ur formen, sedan är det bara att svulla!

... link (0 Kommentare)   ... comment


söndag, 21. december 2003
Julgodis
Så där, ja. Jag har just, med viss assistans från AG, tillverkat två olika sorters julgodis. Nu står dessa i kylen (och på balkongen) för att svalna. Om allt går enl. planerna (men det är ju inte alltid det gör det...), så blir det mer godistillverkning ikväll. Det jag hittills gjort är

Apelsintryffel
1 dl vispgrädde
1 tsk muscovadosocker (alt farinsocker)
1 apelsin, finrivet skal
250 gram mörk choklad, finhackad
50 gram smör
1/2 dl apelsinlikör (alt färskpressad apelsinsaft)
Att rulla i:
100 g mjölkchoklad, smält
50 g kakaopulver
Koka upp vispgrädden, muscovadosockret och det rivna apelsinskalet. Ta av från värmen. Lägg den finhackade chokladen i en skål och slå den heta grädden över. Rör slätt.
Låt tryffeln svalna något (till 35 grader) och tillsätt smöret. Rör slätt. Rör slutligen ner apelsinlikören.
Spritsa upp tryffelsmeten på smörpapper till lagom storlek (som en enkrona). Låt stelna i kyl.
Rulla runda tryffelkulor och kyl igen.
Smält chokladen. Ta lite smält choklad i handflatan och rulla tryffelkulorna i handen så att det kommer choklad runt om. Rulla sedan tryffelkulorna i kakaopulver och låt stelna.

och

Limegodis
ca 40 stycken
2 dl Vispgrädde
3 dl socker
100 g Svenskt Smör
200 g vit blockchoklad
rivet skal av 1-2 lime
Blanda grädde, socker och smör i en kastrull. Låt det koka under omrörning i ca 5 min. Bryt chokladen i mindre bitar och låt dem smälta i gräddblandningen. Smaksätt med limeskal. Häll smeten i en oljad form ca 20x20 cm. Ställ den kallt, gärna över natten, så att chokladen stelnar. Skär upp i bitar. Förvara i kylen med smörpapper mellan lagren.

... link (0 Kommentare)   ... comment


fredag, 28. november 2003
r2s Dunderglögg
r2 är min hjälte, sett ur många perspektiv. Nu har han (äntligen!) publicerat receptet på sin dunderglögg. Jag lägger ut det här av ren och skär egoism - jag vill veta var jag har det, när jag rotar fram hinken.
Håll tillgodo systrar och bröder. Även om jag ännu inte smakat själv, så är jag fullständigt övertygad om att det är ett dunderrecept;

5 liter svagdricka
5 skivade potatisar
1 paket jäst
1 påse nejlikor
1 påse kardemummakärnor
1 bit hel ingefära (ca 5 cm)
1 kanelstång
500 g russin
2,5 kilo socker

Blanda allt i en tioliters hink, täck med gladpack, i vilken du gör små hål. Låt brygden stå i lugn och ro i minst 3 veckor - helst längre. Tappa upp, eventuellt sila/filtrera försiktigt utan att få med bottensats för den är inte god. Glöggen kan bli uppemot 15 %. Värm och njut!

... link (0 Kommentare)   ... comment